Jakie są przyczyny anemii? Objawy i leczenie niedokrwistości

Niedokrwistość, zwana też anemią, to częsta przypadłość wynikająca najczęściej z obniżonej hemoglobiny lub erytrocytów. Objawy mogą różnić się w zależności od rodzaju występującej anemii. Niezbędne jest wykonanie badań krwi i przeprowadzenie wywiadu lekarskiego, by móc stwierdzić niedokrwistość. Jakie są przyczyny anemii i jak ją leczyć?

Rodzaje i przyczyny anemii

Niedokrwistość może mieć różne przyczyny, stąd też występowanie kilku jej odmian. Najczęściej mówi się o anemii związanej z zaburzeniami produkcji erytrocytów. Wtedy wymienia się niedokrwistość niedoborową (związaną ze zbyt niskim poziomem żelaza lub witaminy B12), aplastyczną, syderoblastyczną, chorób przewlekłych czy hemoglobinopatie.

Kolejną odmianą anemii może być ta związana z utratą krwi. Wśród jej przyczyn wymienia się urazy, krwawienie z przewodu pokarmowego lub obfite miesiączki. Jest jeszcze niedokrwistość, za którą odpowiada skrócony czas przeżycia erytrocytów. Wtedy mówi się o wrodzonych defektach wewnątrzkrwinkowych i defektach zewnątrzkrwinkowych.

Erytrocyty

Jakie są objawy anemii?

Wśród najczęściej wymienianych objawów anemii, pojawia się osłabienie. Osoba szybciej odczuwa zmęczenie, jest znużona, nie pomaga jej nawet odpoczynek. Mogą pojawić się także zawroty głowy i bladość skóry. Warto także zwrócić uwagę na kondycję włosów, ponieważ te częściej wypadają i stają się łamliwe. Typowymi objawami dla niedokrwistości są jeszcze problemy z koncentracją i pamięcią, senność, kołatanie serca, a nawet stany depresyjne.

Jak zdiagnozować anemię?

Oprócz wystąpienia wymienionych wyżej objawów konieczne jest także przeprowadzenie badań krwi. Mowa o morfologii i oznaczeniu poziomu żelaza. Lekarz ocenia poziom hemoglobiny, hematokrytu i erytrocytów. W bardziej zaawansowanej niedokrwistości, np. aplastycznej, przeprowadzane jest bardziej inwazyjne badanie, czyli biopsja szpiku.

Jak leczyć anemię?

Leczenie niedokrwistości uzależnione jest od jej przyczyny. Jeśli jest ona spowodowana niedoborami żelaza czy witaminy B12, wówczas lekarz zleci suplementację. Warto w tym przypadku stosować także odpowiednią dietę. Głównie opiera się ona na spożywaniu mięsa bogatego w żelazo, czyli wątróbki wieprzowej, mięsa wołowego i drobiowego. Wskazane są także owoce i warzywa o dużej zawartości witaminy C, ponieważ ta zwiększa wchłanianie brakującego składnika. Należy więc włączyć do diety nie tylko cytrusy, ale też czarną porzeczkę, owoce dzikiej róży, natkę pietruszki czy paprykę. Warto również sięgnąć po fasolę białą, groch i soję, które są bogate w żelazo.

Trudniejsze w leczeniu są inne rodzaje anemii. Niektóre wynikają z chorób genetycznych, wówczas konieczne jest stosowanie odpowiednich leków. Wymagająca jest także anemia sierpowata, w której leczeniu zleca się wykonanie transfuzji krwi i podanie antybiotyków oraz innych specjalistycznych leków, np. na uelastycznienie czerwonych krwinek.