Kolonoskopia – jak się przygotować? Kiedy warto wykonać kolonoskopię?

Kolonoskopia to badanie, które zaleca się wszystkim osobom po 50. roku życia lub nawet wcześniej, jeśli istnieją ku temu wskazania. Badanie jelita grubego najczęściej stosowane jest w profilaktyce raka jelita, który wcześnie wykryty, możliwy jest do wyleczenia. Kiedy jeszcze warto wykonać kolonoskopię i jak się do niej przygotować?

Kolonoskopia – na czym polega?

Kolonoskopia to badanie, przed którym wiele osób ma opory. Nie jest jednak ono niczym strasznym, szczególnie jeśli jest wykonywane przez doświadczonego lekarza. Przed kolonoskopią nie należy się bronić. Pozwala ona na wykrycie na wczesnym etapie wielu groźnych zmian, mogących zagrażać życiu. Jak wygląda samo badanie? Do odbytu wprowadzany jest cienki i giętki przewód zakończony kamerą. Jest on bardzo długi, może mieć nawet 200 cm. Czasami lekarz decyduje o wpompowaniu dodatkowo powietrza, które lepiej uwidoczni wnętrze jelita. Efekt badania widoczny jest od razu na monitorze. Specjalista na bieżąco obserwuje jelito i decyduje, czy konieczne jest pobranie wycinka do badań, wycięcie polipa itp. Możliwe jest wykonanie tego badania w znieczuleniu ogólnym. Niektórzy pacjenci mogą otrzymać leki uspokajające, jeśli bardzo stresują się badaniem.

Kolonoskopia – kiedy wykonać?

Istnieje szereg wskazań do wykonania kolonoskopii. Wśród nich wymienia się głównie podejrzenie raka jelita grubego, choć nie jest to jedyny powód. Oprócz niego kolonoskopia pozwala wyjaśnić przyczyny biegunek o niejasnej etiologii, zaburzeń wchłaniania, nieswoistych zapaleń jelit (np. choroba Leśniowskiego-Crohna), śluzu lub krwi w stolcu. Wskazania te dotyczą kolonoskopii diagnostycznej, a wymienia się jeszcze badanie terapeutyczne. Podczas niego usuwa się ciała obce, poszerza zwężenia, usuwa polipy czy hamuje krwawienia.

Stetoskop i leki

Kolonoskopia – jak się przygotować?

Zaleca się, by na kilka dni przed badaniem, przestać przyjmować żelazo. Niewskazane są owoce pestkowe, pieczywo z ziarnami, mak, musli i buraki czerwone. Te ostatnie są szczególnie „groźne”, ponieważ mogą zafałszować obraz badania. Zalecane jest także przejście na dietę płynną. Oznacza to rezygnację z mięsa, ziemniaków i pieczywa. Potrawy mają być lekkostrawne, zupy bez dodatków, kaszki, kleiki są jak najbardziej wskazane.

Przygotowanie do kolonoskopii obejmuje nie tylko samą dietę. Zaleca się, by na dzień przed badaniem wziąć urlop (lekarz może też wypisać zwolnienie), ponieważ niezbędne będzie przyjmowanie leku przeczyszczającego przez kilka godzin. Ponadto wskazane jest przyjmowanie dużej ilości płynów, nawet 3 litrów na dobę. Na co najmniej 12 godzin przed badaniem należy wstrzymać się od jedzenia, nawet w postaci płynnej. Dozwolone jest jedynie picie niegazowanej wody.

Niekiedy lekarz zleca również dodatkowe badania przed przeprowadzeniem kolonoskopii. Może to być ocena krzepliwości krwi, EKG czy badanie na nosicielstwo wirusa zapalenia wątroby. O dodatkowych zaleceniach przed badaniem powinien poinformować lekarz prowadzący.